De Weijer Design BNO houdt u op de hoogte

Bij De Weijer Design BNO wordt steeds nagedacht over optimalisering van de service en de actuele ontwikkelingen in het communicatievak. Lees hier onze tips en meningen.

Een toegankelijke website is meer dan een mooie domeinnaam

2 juli 2009
Onderwerp: webdesign
door

Natuurlijk is je site vindbaar maken heel erg belangrijk, maar het is ook belangrijk om je site toegankelijk te maken voor mensen met beperkingen.

Er kan tijdens het ontwerp en de bouw van een website rekening gehouden worden met een aantal beperkingen waardoor de site toegankelijker wordt voor een grotere doelgroep.

Kleurblindheid
Je zou kunnen denken dat je niet overal rekening mee hoeft te houden maar als je ervan uitgaat dat 1 op de 12 mensen kleurenblind zijn is dit toch een flink aantal mogelijk toekomstige klanten. Het is op zich niet zo moeilijk om hiervoor te ontwerpen. Je zal rekening moeten houden met bepaalde kleurcombinaties en zorgen dat er voldoende contrast te vinden is in je ontwerp. Gebruik bijvoorbeeld geen groen/rood combinaties.

Slechtzien
Dit komt ook vaker voor dan menigeen denkt. Op latere leeftijd ga je toch vaak wat moeite krijgen met kleinere teksten. Zorg daarom dat het formaat van de teksten niet kleiner is dan 12 pixels en zorg voor een ruime regelafstand. Sommige lettertypes hebben ook baat bij een grotere of kleinere spatiering.

Blindheid
Je site is tegenwoordig heel goed geschikt te maken voor blinden. Er moet dan rekening gehouden worden met een schermlezer. Dit is een stukje software die je site vertaalt in braille. De webbouwer moet zorgen dat de site aan de moderne (lees: al 10 jaar oude) normen voldoet.
Dit houdt in:

  • Gebruik geen tabellen meer voor de opmaak van niet tabulaire onderdelen van de site
  • Geef alle beelden een titel, gebruik hiervoor de zogenaamde alt-tag
  • Zorg voor een duidelijke volgorde in je site
  • beperk Flash onderdelen tot een minimum, zeker niet gebruiken voor belangrijke onderdelen als navigatie of content

Geen muis kunnen gebruiken
Er zijn nog genoeg beperkingen te verzinnen waar je tijdens het ontwerpen en bouwen van de site rekening mee kan houden maar er zijn ook een aantal waar je geen voorstelling van kan maken. Bedenk bijvoorbeeld eens hoe je een site moet bekijken als je geen muis kan bedienen door bijvoorbeeld reuma of het missen van je handen.

Zorg ervoor dat je site ook gewoon werkt als javascript en Flash niet gebruikt kan worden door je bezoeker. Hier wordt pas over nagedacht als er daadwerkelijk iemand met een beperking een klacht indient omdat hij of zij de site niet kan gebruiken. Meestal gaat deze mogelijk toekomstige klant gewoon naar de volgende website in de Google lijst.

Test je site
Probeer eens de volgende dingen:

  • Zit zo ver mogelijk weg van je scherm en kijk of je site nog genoeg contrast heeft om de verschillende onderdelen te onderscheiden.
  • Zet de helderheid van je scherm op zijn laagst.
  • Als je een laptop hebt probeer hier dan mee te werken als je op de achterbank van een auto zit terwijl deze over een hobbelig landweggetje rijdt.

Het is natuurlijk niet gelijk aan een echte handicap maar het laat je wel beseffen dat je site verbetert kan worden.

Dit zijn maar een paar dingen waar je rekening mee kan houden bij het ontwerpen of bouwen van een website. Hierna is het belangrijk om je site gebruiksvriendelijk te maken voor alle partijen maar dat is een ander onderwerp.