De Weijer Design BNO houdt u op de hoogte

Bij De Weijer Design BNO wordt steeds nagedacht over optimalisering van de service en de actuele ontwikkelingen in het communicatievak. Lees hier onze tips en meningen.

Wat zijn PMS kleuren?

4 mei 2009
Onderwerp: briefing
door

En wat is het verschil tussen PMS en FC drukwerk

Drukwerk is de techniek waarbij inkt wordt overgebracht op papier om zo letters of een beeld te vormen. Er zijn verschillende soorten druktechnieken (hoogdruk, vlakdruk, diepdruk en zeefdruk); in verreweg de meeste drukprocessen wordt tegenwoordig digitaal gewerkt.

Bij kleurendrukwerk is onderscheid te maken in twee soorten: full colour, oftewel vierkleuren drukwerk, en werken met PMS kleuren.

Full colour drukwerk
Met inkt in vier kleuren kan elke mogelijke kleur gemengd worden. De vier kleuren van full colour drukwerk zijn Cyaan (blauw), Magenta (roze), Yellow (geel) en Key (zwart) en door deze in verschillende verhoudingen te mengen kan iedere kleur benaderd worden. Full colour drukwerk wordt meestal gebruikt voor drukwerk met meer dan twee of drie kleuren, zoals reclamedrukwerk, foto’s, enzovoort.

Als je met een loep kijkt naar een pagina met full colour drukwerk dan zie je hoe de kleuren zijn opgebouwd uit piepkleine gekleurde stipjes in blauw, roze, geel en zwart!

PMS kleuren
Voor drukwerk in één, twee of eventueel drie kleuren wordt meestal niet voor full colour drukwerk gekozen, er is namelijk een goedkoper alternatief: het werken met PMS kleuren. PMS staat voor Pantone Matching System; Pantone is de naam van het bedrijf dat de kleurcoderingen publiceert en Matching System slaat op het systeem van het exact bepalen (mengen) van de kleur.

Pantone publiceert een kleurenwaaier waarbij elke unieke kleur een eigen nummer krijgt. Dit is een belangrijk gegeven voor bijvoorbeeld logo’s en bedrijfskleuren en andere zaken die er altijd exact hetzelfde uit moeten zien. Elk uniek nummer staat voor een unieke kleur, maar de ondergrond kan ook nog voor specifieke effecten zorgen. Er wordt dan een code toegevoegd aan het nummer voor bijvoorbeeld coated, uncoated of mat, enzovoort.

Stel dat er gedrukt moet worden in twee kleuren, bijvoorbeeld rood en groen. Je kiest dan uit de waaier welke kleuren je wilt, je legt de nummers vast en vanaf dan kun je altijd, bij elke drukker, weer dezelfde kleurkwaliteit drukwerk krijgen.

Beoordeel kleuren nooit op je beeldscherm. Ieder beeldscherm zal de kleur namelijk anders weergeven wegens andere kleurinstellingen. Als je een foto op 2 schermen naast elkaar bekijkt, zul je hoogstwaarschijnlijk kleurverschil gaan zien. Wanneer je een kleur uit een PMS-waaier kiest, dan ben je verzekerd van welke kleur je uitkiest en straks ook zult terugzien in je drukwerk.