De Weijer Design BNO houdt u op de hoogte

Bij De Weijer Design BNO wordt steeds nagedacht over optimalisering van de service en de actuele ontwikkelingen in het communicatievak. Lees hier onze tips en meningen.

Tele dilemma

24 december 2010
Onderwerp: Column Teuntje
door

‘Bent u een ‘Vrouwen-vrouw’ of een ‘Mannen-vrouw’?’

Even ben ik stil. De stem aan de andere kant van de lijn ook. Wat moet ik hier nu weer mee? Geen wonder, dat steeds minder mensen telemarketiers te woord staan. Of ze bellen tijdens etenstijd of ze komen met vreemde vragen.

Maar ik heb nu eenmaal ingestemd met deze enquête. Aan de ene kant omdat telemarketiers toch al zoveel worden afgewimpeld, terwijl zij ook hun werk doen. Aan de andere kant zou het interview echt maar even zou duren en vind ik het onderwerp ‘vrouwen-in-managementfuncties ‘ zeer interessant. Maar als hij echt bedoelt wat hij vraagt, vind ik deze vraag toch wel erg privé.

‘Pardon?’.

De man herhaalt kalm zijn vraag. ‘Sorry, kunt u deze vraag iets meer toelichten?’

‘Natuurlijk. Vindt u dat mannen beter dan vrouwen functioneren in managementfuncties en naar welke categorie gaat uw eigen voorkeur uit?’ Dat is wel een heel andere uitleg. Zo zie je maar weer, dat niet al te direct reageren zo zijn voordelen heeft. We zijn dus nu bij de gewetensvragen. Vrouwen in functies.

Ineens moet ik denken aan een bezoek aan het vulkaaneiland Nysirros nabij Kos. Met een afschuwelijke weg hoog de bergen in naar de kratermond, met alleen maar ravijn en enkele kleine plaatsen waar twee bussen elkaar net kunnen passeren. Juist wij troffen de vrouwelijke buschauffeur. Ik moet eerlijk zeggen: het liefst had ik een rit overgeslagen. Maar de bus werd – hoe kan het ook anders – uiterst cool en vakkundig naar boven gereden en weer terug.

Vrouwen in functies. Waarom worden hier eigenlijk nog steeds vragen over gesteld en is het nodig, dat vrouwen zich elk uur moeten bewijzen. Zet drie dames en een heer in een kantoor en een bezoeker stapt onmiddellijk naar de heer, omdat hij denkt dat dat de chef is. Natuurlijk heeft de manier waarop een functie wordt ingevuld te maken met karaktereigenschappen. Er zijn heel bekwame mannen én vrouwen. Toch dringen er – al denkende- steeds meer vrouwen mijn vizier binnen. Vrouwen met uiterst vakbekwame eigenschappen. Vakkundig, accuraat, scherp, zakelijk enthousiast, zorgzaam en betrokken. Afspraken mee te maken, serieus en hard werkend. Toch wel heel prettig. Oh zeker. Ik heb helemaal geen hekel aan mannen. Integendeel zelfs. Er zijn er een aantal in mijn omgeving, waar ik bijzonder goed mee uit de voeten kan. En de vrouwen-in-managementfuncties die ik ken, zijn uitermate bekwaam.

‘Ja, dan ben ik een vrouwen-vrouw!

‘En mannen?’

‘ Ach, zij blijven het zout in de pap.’

Teuntje van Delft
Teuntje van Delft

21 december 2010