De Weijer Design BNO houdt u op de hoogte

Bij De Weijer Design BNO wordt steeds nagedacht over optimalisering van de service en de actuele ontwikkelingen in het communicatievak. Lees hier onze tips en meningen.

Vormgeving is emotie

8 februari 2008
Onderwerp: lesgeven
door

Het lesgeven aan communicatiemedewerkers in spé voor SRM is een voorrecht dat ik sinds enige tijd mag beleven. Ik vind het fantastisch en waardevol. Het laat je zelf ook opnieuw nadenken over de essentie van vormgeving en waaróm je ook alweer dingen op een bepaalde manier doet.

Eén van mijn onderwerpen is het Huisstijlstappenplan en hoe ermee om te gaan. Nu wij sinds 1 januari een nieuwe huisstijl hebben is het vermakelijk om te zien hoe theorie en praktijk nauw op elkaar aansluiten maar ook dat regels niet zaligmakend zijn. Veel komt neer op gevoel en intuïtie.

Een ander onderwerp in de training is het briefen en beoordelen van vormgeving. Communicatie is een wetenschap. Er zijn sluitende theorieën en veel is beredeneerbaar. Maar tóch, juist de visuele communicatie, de vormgeving, komt neer op persoonlijke inbreng en of het ‘klikt’ tussen opdrachtgever en ontwerper. Het beoordelen van vormgeven is niet alleen een kwestie van wetenschap maar ook weer van gevoel en intuïtie.

‘Persoonlijke inbreng’, ‘gevoel’, ‘intuïtie’, woorden die steeds terugkomen. Kortom, emotie. Emotie is de essentie van vormgeving. Dát maakt ons vak zo prachtig en juist dát is wat ik de studenten in al mijn trainingen probeer mee te geven. Het is mijns inziens de beste voorbereiding op de praktijk.