De Weijer Design BNO houdt u op de hoogte

Bij De Weijer Design BNO wordt steeds nagedacht over optimalisering van de service en de actuele ontwikkelingen in het communicatievak. Lees hier onze tips en meningen.

Afscheid van Toine Akveld

13 december 2009
Onderwerp: nieuws
door

DSC_2049Wanneer kom je langs?

Toine met de VUT. Een illustere uitgever verlaat het boekenvak. Jammer. Altijd goedgehumeurd, altijd kansen ziend, oog voor kwaliteit, energiek en een snelle beslisser. De branche heeft uitgevers als Toine nu juist nodig. Voor ontwerpers is Toine de ideale opdrachtgever: Een goede briefing, beschouwt ontwerpers als serieuze gesprekspartners en kan in één oogopslag zeggen welke keuze de voorkeur geniet en waarom.

Ik leerde Toine kennen toen hij bij Unieboek zat en ik, nog als ontwerper, bij mijn oude werkgever de opdracht had gekregen de acquisitie op me te nemen. Ik had een brochure opgestuurd van onze studio en kreeg Toine aan de lijn. Voordat ik was uitgepraat vroeg hij: “En wanneer kom je langs? Ik regel een bijeenkomst samen met de andere uitgevers hier.’’ Het klikte meteen. Vanaf onze eerste ontmoeting hebben wij allebei continue het gevoel gehad dat wij elkaar ergens van kenden, wat niet zo bleek te zijn.

55120039_1_largeToine heeft gevoel voor de tijdgeest, of een vooruitziende blik, of hoe je het ook wilt noemen. Frappant was de briefing voor drie boekomslagen die wij op 4 september 2001 kregen: ‘De Wolkenschetser’ een roman over de bouw van de wolkenkrabbers in New York; ‘De Bedrijfsterrorist’ over een aanslag op een wolkenkrabber, en als klapper van de aanbieding: ‘Torens van Stilte’ een thriller met als belangrijk element (en naamgever aan de titel) het WTC in New York. “Het mooiste zou zijn om op de omslag een afbeelding van de Twin Towers te plaatsen waar gieren omheen cirkelen.’’ kreeg ik nog mee. Exact een week later hingen wij met elkaar aan de telefoon om razendsnel drie omslagen aan te passen en Photoshop zijn werk te laten doen.

Toen Toine het jaar erop naar De Fontein ging was het weer: “Kom je langs?’’ Met veel plezier hebben we samen omslagen, de huisstijl en brochures gemaakt. Briefingen en presentaties bij Toine waren altijd een genoegen, hetzij met pepernoten, hetzij met Champagne maar altijd met betrokkenheid en gericht op de best mogelijke uitkomst. Ik kan me eerlijk gezegd, gezien Toines energie, niet goed voorstellen dat hij nu gaat stilzitten. Ik ga de bezoekjes over en weer zeker missen.

Toine, heel veel plezier in je vrije tijd, geniet ervan. Geniet van alles wat je hebt bereikt en geniet van alles wat je hebt ‘neergezet’. Ik heb daar veel respect en waardering voor. Misschien kom je nog weleens naar Baarn. Kom dan langs.

Verschenen in het Liber Amicorum ter gelegenheid van het afscheid van Toine Akveld.